TIP 1: Er brandt een controlelampje, maar wat betekent het?

TIP 1: Tijdens het rijden gaat er plots een lampje branden op je dashboard.
Wat betekent het? En kun je doorrijden of moet je stoppen?

  • Bij een oranje waarschuwingslampje kun je nog wel even doorrijden, mits je volgende bestemming de garage is.
  • Bij een rood waarschuwingslampje moet je de auto meteen aan de kant zetten.

Een brandend waarschuwingslampje moet je altijd serieus nemen. Het kan een belangrijk signaal zijn dat je een groot risico dreigt te lopen.
Zo kan je veiligheid in gevaar komen, bijvoorbeeld als de remmen het niet meer doen of de stuurbekrachtiging uitvalt. Je kan er hogere reparatiekosten of onherstelbare schade door oplopen als je bijvoorbeeld blijft doorrijden met een kapotte koeling of te weinig olie. En het is nooit niet leuk om stil te staan met pech, dat betekent altijd oponthoud, een mogelijk onveilige situatie en wellicht extra kosten.

In het instructieboekje van je auto vind je een compleet overzicht van alle lampjes die op het dashboard kunnen verschijnen.

Voor Ford kies uw model en bouwjaar en kies voor de optie handleiding. Ga door naar het menu ‘In één oogopslag’

Logo Mazda klein

Voor Mazda kies uw model en bouwjaar en kies voor de optie handleidingen. Ga door naar het menu ‘Beknopte handleiding’.

Een klein overzicht

Banden

Steeds meer auto’s zijn uitgerust met een controlesysteem voor de bandenspanning. Het lampje geeft aan dat een van de banden te weinig spanning en is mogelijk zelfs lek is. Parkeer de auto op een veilige plaats en controleer de banden. Heb je een lekke band dan kun je zelf het wiel verwisselen. Begin je daar liever niet aan bel dan de garage.

Koeling

Er is iets mis met je koelsysteem, hierdoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen en te kijken of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij maar wees voorzichtig: als de motor oververhit is kun je beter de garage bellen!

Motor

Als dit lampje brandt is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, stop dan direct op een veilige plaats en bel de garage.

Olie

Het oliepeil is niet in orde en dit kan ernstige schade aan je motor opleveren. Controleer de hoeveelheid olie en vul zo nodig bij of tap af. Blijft het lampje toch (rood) branden schakel dan direct de garage in en rijd niet verder.

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Stop de auto want doorrijden kan gevaarlijk zijn. Controleer het niveau van de remvloeistof. Is deze voldoende, bel dan de garage om vast te stellen wat verder het probleem kan zijn.

Vraag het een expert!

Spring binnen bij een concessie in jouw buurt!

Fordstore Waasland Automotive
Pareinpark 4, 9120 Beveren
 +32 (3) 778 79 70
Toon in maps

Meer info

Ford / Mazda Sint-Niklaas
Europark Zuid 4, 9100 Sint-Niklaas
 +32 (3) 778 79 20
Toon in maps

Meer info

Waasland Automotive