TIP 2:  Hoe bereid ik mijn auto voor op een lange rit?   

TIP 2:  Hoe bereid ik mijn auto voor op een lange rit?   

  • Controleer voor vertrek de slijtage en de spanning van de banden
  • Controleer de koelvloeistof op een moment dat de motor koud is en zorg dat je wagen op een vlakke ondergrond staat.
  • Stel je spiegels in op een moment dat je wagen op een vlakke ondergrond staat en zet je in je vaste rijhouding achter het stuur om je spiegels af te stellen.
  • Voor het inladen van je reisspullen is een gouden regel dat je de zwaarste spullen zo laag mogelijk probeert weg te steken. Indien je bagage op het dak wil meenemen, zorg er dan voor dat alles stevig vastgemaakt wordt of voor een dakdrager.

Slijtage en bandenspanning controleren

De wettelijk minimale profieldiepte van een band mag niet minder zijn dan 1,6 mm. Bij een profieldiepte van minder dan 2,5 mm wordt er door de wetgever geadviseerd om de band te vervangen. Lees hier meer over de profieldiepte van uw banden.

Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van je banden. Daarnaast kan het de verkeersveiligheid ernstig beïnvloeden. Rijd je op een te hoge of te lage bandenspanning, dan gebruikt je auto meer brandstof en slijten je banden sneller. Dit betekent dus dat je meer brandstofkosten hebt en dat je banden eerder vervangen moeten worden. Lees hier meer over de bandenspanning van uw banden.

Voor een verre reis raden we je aan om van zodra het voertuig geladen is, een beetje meer druk op de banden te zetten ten opzichte van de gebruikelijke bandenspanning.

Vloeistofniveaus controleren

Koelvloeistof

Controleer de koelvloeistof op een moment dat de motor koud is en zorg dat je wagen op een vlakke ondergrond staat.

Open de motorkap en bekijk het koelvloeistofreservoir. Op het transparante reservoir controleer je het peil aan de hand van de streepjes. Staat de vloeistof onder het minimum peil, vul dan koelvloeistof bij via de draaidop op het reservoir.

Olie

Controleer de koelvloeistof op een moment dat de motor minstens 5 minuten uit staat en zorg dat je wagen op een vlakke ondergrond staat. Open de motorkap en kijk waar bij jouw auto het punt waar je de olie bijvult en de peilstok zich bevinden.

Haal de peilstok tevoorschijn, maak deze schoon met een oude doek en stop de peilstok terug in de motor.  Door hem er nu opnieuw uit te halen kan je het oliepeil aflezen, dit hoort tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil, vul dan olie bij via de olievuldop.

Remvloeistof

De remvloeistof dient volgens het onderhoudsschema vervangen te worden, meestal is dat elke twee jaar. Dit gebeurt in de garage tijdens een onderhoudsbeurt. De oude vloeistof wordt eruit gehaald, de nieuwe erin gebracht en het remsysteem wordt ontlucht. Deze vloeistof dient dus in theorie niet gecontroleerd te worden.

Als je bij de controle van de vloeistoffen merkt dat het remvloeistofreservoir niet meer helemaal vol is, kan je deze wel wat bijvullen. Let wel op dat je de juiste remvloeistof gebruikt; DOT4 en DOT5 kunnen niet door elkaar gebruikt worden! Aangezien het niet zou mogen dat hier vloeistofverlies is raden we je aan om even langs de garage te gaan om naar de oorzaak van het vloeistofverlies te laten zoeken.

Ruitenwisservloeistof

Open de motorkap en kijk waar bij jouw auto het reservoir met ruitensproeiervloeistof zich bevinden. Vaak herken je dat reservoir aan een plaatje van een raam met straaltjes water. Open de dop en vul het reservoir met ruitensproeiervloeistof, totdat deze vol is. Vergeet niet na afloop de dop van het reservoir ook weer te sluiten.

Heb je vragen over het controleren of verversen van de verschillende vloeistoffen contacteer onze vestiging te Beveren of Sint-Niklaas. (link naar adressen onderaan) Ben je op zoek naar gepaste vloeistoffen spring dan binnen in onze Carmaxx accessoiresshop (link naar adressen onderaan).

Spiegels afstellen

Buitenspiegels

Stel je spiegels in op een moment dat je wagen op een vlakke ondergrond staat en zet je in je vaste rijhouding achter het stuur om je spiegels af te stellen.

Zorg dat je in de buitenspiegels de zijkant van je auto (net) niet meer ziet en dat de horizon zich op driekwart hoogte in je spiegels bevind.

Binnenspiegel

Stel de binnenspiegel in terwijl je in je vaste rijhouding achter het stuur zit, gebruik beide handen om de binnenspiegel af te stellen; deze zit soms slecht vastgelijmd.

Opgelet: zorg dat de linkerkant van de binnenspiegel gelijk is met de linkerkant van het achterraam, zorg dat de onderkant van de binnenspiegel samenvalt met de onderzijde van de achterruit.

Bagage inladen

Zoals eerder gemeld dien je de zwaarste materialen onderaan te plaatsen. Hiernaast vermijd je best om dingen mee te nemen die niet vastgemaakt kunnen worden in het voertuig. Bij een botsing veranderen deze objecten in erg gevaarlijke projectielen.

Maak gebruik van een dakkoffer om comfortabel te reizen als je met meerdere reizigers bent. Fietsen kan u gemakkelijk vervoeren met een fietsendrager.

Hou er tijdens het rijden rekening mee dat je auto zwaarder is geladen met gevolgen voor remafstand en baanvastheid.

Kom langs in onze Carmaxx accessoiresshop te Beveren om de gepaste dakkoffer en/of Fietsendrager te vinden.

 

Vraag het een expert!

Spring binnen bij een concessie in jouw buurt!

Fordstore Waasland Automotive
Pareinpark 4, 9120 Beveren
 +32 (3) 778 79 70
Toon in maps

Meer info

Ford / Mazda Sint-Niklaas
Europark Zuid 4, 9100 Sint-Niklaas
 +32 (3) 778 79 20
Toon in maps

Meer info

Waasland Automotive