Tip 18: Ik mag even de aanhangwagen van iemand anders gebruiken. Waar moet ik rekening mee houden?

Welk rijbewijs heb je?

Met een klassiek rijbewijs B mag je een aanhangwagen van maximum 750 kilogram koppelen en mag het gewicht van de totale combinatie niet meer zijn dan 3,5 ton.

Met een rijbewijs B + E mag je een aanhangwagen of oplegger van 750 tot 3.500 kilogram slepen. De auto moet tot categorie B behoren.
Haalde je je rijbewijs B + E voor 01/05/2013, dan mag je een aanhangwagen van meer dan 3,5 ton trekken, maar dan mag het gewicht van de totale combinatie niet meer dan 12 ton bedragen.

Chauffeurs met een rijbewijs B dat werd geleverd voor 01/01/1989 bezitten een rijbewijs dat gelijkwaardig is aan een rijbewijs B + E.

Voor een aanhangwagen of oplegger die meer dan 3,5 ton weegt, moet je ten slotte een rijbewijs C1 + E bezitten.

Geremde of ongeremde aanhangwagen.

Het verschil zit in de aan-of afwezigheid van een as met geremde wielen en een oploopremsysteem op de dissel. Een oplooprem is het onderdeel waaraan de handrem bevestigd is en dat op de dissel van de aanhangwagen gemonteerd is met bouten.

Wanneer een trekkend voertuig remt, drukt de dissel van de aanhangwagen tegen de wagen. Door deze druk schuift de oploopremschuifbuis van de aanhanger in en duwt deze tegen de remstang. Deze staat in verbinding met de remkabels die naar de wielen leiden waardoor de aanhangwagen zelf mee wordt afgeremd.

Bij een ongeremde aanhangwagen moeten de remmen van de wagen, naast het eigen gewicht, de beladen aanhanger afremmen. In functie van het trekgewicht zijn de remmen van de auto al dan niet sterk genoeg. Hoeveel jouw wagen mag trekken zonder risico te vormen vind je weer op de papieren van je wagen.

Je moet er rekening mee houden dat je met een ongeremde aanhangwagen niet zomaar achteruit kan rijden. Hiervoor moet er een mechaniek aanwezig zijn dat de rem tijdelijk kan uitschakelen.

Maximale toegelaten massa van de aanhangwagen

Ongeremde aanhangwagens hebben steeds een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 750kg. Inclusief hun eigen gewicht.

Geremde aanhangwagens zijn beschikbaar met een MTM vanaf 750kg en met een maximaal van 3,5 ton.

Ongeacht de MTM van je aanhanger moet je nagaan dat het trekkend voertuig dit ook mag trekken. Hiervoor kan je kijken op je COC-attest van je wagen. Dit zou overeen moeten komen met de helft van het tarragewicht (voertuig zonder landing en/of personen).

Verplichte documenten

Ongeremde aanhangwagens hoeven niet ingeschreven, noch verzekerd te zijn. Je moet wel op de achterzijde een nummerplaat monteren die gelijk is aan de nummerplaat van het trekkend voertuig.

Geremde aanhangwagens met een MTM hoger dan 750kg dienen over een eigen inschrijvingsbewijs, gelijkvormigheidsattest en nummerplaat (beginnende met Q) te beschikken. Controleer ook zeker dat de jaarlijkse keuringsverslag, identificatieverslag en de verzekeringspapieren aanwezig zijn. Naast het keuringsverslag dient er een keuringsvignet op de achterzijde van de aanhangwagen gekleefd te zijn. Ten slotte is een jaarlijks onderhoud aangeraden, controleer ook zeker of dit uitgevoerd werd.

 

Voor elke vraag kan je steeds terecht in onze concessie te Beveren en Sint-Niklaas.

Waasland Automotive FordStore Beveren
Pareinpark 4 – 9120 Beveren
T: 03 778 79 70
beveren@waaslandautomotive.be

Waasland Automotive  Sint-Niklaas
Europark Zuid 4 -9100 Sint-Niklaas
T: 03 778 79 20
sintniklaas@waaslandautomotive.be

Waasland Automotive