Tip 19: Ai, een kras in mijn lak! Kan ik dit zelf wegwerken?

Lak bestaat uit meerdere lagen

Een autolak bestaat uit meerdere lagen nl. de grondlaag, de kleurlaag en de blanke lak. Op het metaal komt er eerst de grondlaag. Dit is een basislaag zodat het metaal niet kan gaan roesten.
Vervolgens komt er een kleurlak, deze wordt in meerdere laagjes aangebracht waardoor hij sterker wordt. Tenslotte wordt er een transparante beschermlaag voorzien welke de blanke lak wordt genoemd. Deze lak laag beschermd de kleur lak en zorgt voor meer glans.

Krassen in de lak

Omdat de lak meerdere lagen heeft zit je niet meteen met een beschadiging op de ondergrond. Autolak is behoorlijk sterk. Echter kan een scherp voorwerp een vrij diepe kras achter laten. Hoe dieper de kras, hoe moeilijker deze is weg te werken.

Lichte krassen
Een lichte krasEen lichte kras is een kras waarbij alleen de toplaag/ blanke lak laag is aangetast. Deze kras is vooral met een bepaalde lichtinval goed zichtbaar. Een veelvoorkomende vlek van deze beschadigingen zijn rond de deurgrepen en op de motorkap van bv. steenslag of sleutels. Deze kunnen vrij eenvoudig weggepoetst en/of weg gepolijst met een krasverwijderaar. Dit is een polijstmiddel met hele fijne korrel die de lak heel licht afschuren. Hierdoor worden de krassen minder goed zichtbaar.

Kom langs in onze Carmaxx accessoireshop om de nodige materialen voor het verwijderen van uw lichte kras aan te kopen.

Middeldiepe krassen
Middelmatige krasBij een middeldiepe kras zit de kras in de lak maar de kleur van de kras is nog niet wit of grijs. De kleur kan wel verschillen van de lakkleur vanwege het hoogteverschil en de lichtval. Deze kras kun je redelijk onzichtbaar maken met middelen zoals een polijstmiddel, een krasverwijderaar of een kraspen. Een kraspen bevat een vloeistof welke zeer eenvoudig is aan te brengen. De vult de kras op en gaat een verbinding aan met de lak waardoor veel krassen direct verdwijnen. Hiernaast kan je met een was (wax) een extra beschermlaag aanbrengen op de autolak. Deze vult oneffenheden waardoor je meer glans krijgt en hele lichte krassen onzichtbaar worden.

Kom langs in onze Carmaxx accessoireshop om de nodige materialen voor het verwijderen van uw middeldiepe kras aan te kopen.

Diepe krassen
Diepe krasZie je in je laklaag een witte of grijze streep, dan ben je al door de blanke lak en de kleur lak laag heen en kijk je tegen de grondlak laag aan. Dit is een diepe kras. Diepe krassen kun je proberen om met een lakstift bij te werken. Vervolgens kun je een krasvuller gebruiken of een krasverwijderaar om de oppervlakte wat egaler te maken. Geeft dit niet het gewenste resultaat dan kan de kras nog enkel door een professioneel hersteller weggewerkt.

Maak uw afspraak in onze concessie te Beveren en Sint-Niklaas om uw diepe krassen weg te werken.

 

 

Voor elke vraag kan je steeds terecht in onze concessie te Beveren en Sint-Niklaas.

Waasland Automotive FordStore Beveren
Pareinpark 4 – 9120 Beveren
T: 03 778 79 70
beveren@waaslandautomotive.be

Waasland Automotive  Sint-Niklaas
Europark Zuid 4 -9100 Sint-Niklaas
T: 03 778 79 20
sintniklaas@waaslandautomotive.be

Waasland Automotive